andredegeus@hotmail.com / 06-42276906

dinsdag 18 september 2012

NBD Biblion, een inkooporganisatie van boeken voor bibliotheken, heeft
'NA GEBRUIK WEGGOOIEN' ingekocht.


Recensie
Deze non-fictie roman gaat over de ervaringen van een homoseksuele zaaddonor, vader van twee dochters bij een bevriend lesbisch stel. Afgesproken was dat er contacten met de biologische vader en zijn familie zouden zijn, maar na enige tijd geven de moeders steeds vaker te kennen dat 'de belangen van de kinderen' niet stroken met die van de vader. In een tijd waarin de keuze van ouders van hun gezinsvorm, in welke vorm dan ook, doorgaans acceptabel wordt beschouwd, is in deze 'ouderschapsconstructie' op den duur geen plaats meer voor de vader. Hij staat voor een dilemma. Is vaderschap een kinderrecht of moet hij zich in het belang van de kinderen juist terugtrekken? 

De auteur (1971) heeft theater-, film- en televisiewetenschap gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Hij is zo'n tien jaar regisseur geweest bij onder andere Ivo Niehe Producties. 


Aangrijpend vlot geschreven, prettig leesbaar verhaal dat positief en hoopvol begint, maar uitmondt in een tragedie. Voor velen toegankelijk, ook voor ieder die een opinie wil vormen over dergelijke ouderschapsconstructies. Normale druk. 


Drs. Sytske Breunesse (NBD/Biblion recensie)